{ "title": "Kakao Ağacı", "image": "https://www.kakao.gen.tr/images/kakao-agavi.jpg", "date": "19.01.2024 21:18:05", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Kakao Ağacı

Kakao ağacı sadece Ekvator ormanlarının sıcaklığında yetişir. Theobroma Cacao adlı kakao ağacı, Ekvatorun 10 derece kuzeyi ve 10 derece güneyi arasındaki sıcak ve nemli Ekvator kuşağında yetişir. Ağacın kaynağı konusunda farklı görüşler vardır. Fakat izi Honduras, Venezuela ve Meksika'nın tropik bölgelerine sürülebilir. Kimilerine göre Amazon yağmur ormanlarında, kimilerine göre ise Meksika'da yetişmiştir. Her geçen gün daha güçlenen kanıtlara göre kakao ve çikolatanın gerçek yurdu Honduras'daki Ulua vadisidir. Bugün ise kakao, Ekvator etrafındaki dar bir alan içinde olmakla birlikte küresel olarak ekilmektedir. Bunlar Asya, Afrika ve Latin Amerika'da bulunan yağmur ormanlarında ekimi yapılan alanlardır.

Kakao üretiminde ilk sırada olan ülkeler Gana, Fildişi Sahili ve Endonezya'dır. Afrika önde gelen kakao tedarikçisidir. Dünyadaki kakao üretiminin %75'ini sağlar. Theobroma Cacao adı verilen kakao ağacı için en iyi yetiştirme şartları Ekvator ormanlarının tropik sıcaklığında bulunur. Kakao ağaçları sadece tropik ısıda, muz ve palmiye ağaçları gibi yüksek bitkiler tarafından sağlanan gölgelerin korumasıyla yeşerirler. Kızgın güneş ve sert rüzgârlar bu ağaçların düşmanlarıdır. Hayatlarının 5 ya da 6. Yıllarından itibaren ağaçlar meyve vermeye başlar. Çiftliklerdeki ekonomik rollerini oynamaya başlarlar. Yaşam süreleri 25 yıldır. Daha sonra yerlerine yeni ağaçlar dikmenin zamanı gelmiş demektir. Kakao ağacının üç değişik türü bulunmaktadır. Günümüzdeki ekim alanlarında görülen ağaçlar bu üç türün bilerek veya tesadüfen türetilmiş melezleri olup her birinin kendine has özellikleri bulunur. Criollo adı verilen tür, kakao ağaçlarının prensi olarak bilinir. Çok ince kabuklu meyveler verir. Kakaosu solgun renktedir ve kendine has bir aroması vardır. Az mahsul verir, aynı zamanda çok narindir. Forastero ise daha dayanıklı, ekimi daha kolay ve daha fazla ürün veren bir kakao ağacı türüdür. Meyveleri daha kalın ve kaba kabukludur. Keskin bir aromaya sahiptir. Forastero ağacından elde edilen kakaoya genelde yığma kakao adı verilir. Çünkü çikolataya tipik, tanınan temel kokusunu verir. Bu kakao çikolataların çoğunluğundaki ana maddedir, çoğu zaman kakao karışımının %80'ini oluşturur. Trinitario, iki ağacın karışımıdır, her ikisinin de özelliklerini taşır. Keskin ama rafine bir aroması vardır. Ayrıca ekimi çok kolaydır.

Kakao ağacı yıl boyunca altı aylık iki aşamada çiçek verir. Beş yapraklı ve binlerce beyaz dişi ve pembe erkek çiçek ağacın kök ve dallarını bürür. Bunlardan sadece birkaçı, doğal veya elle olmak üzere, döllenir ve en fazla kırk tanesi kakao meyvesi olarak büyür. Bu meyveler yeşil renkli kavunlara benzerler. 6 ay sonunda kakaonun meyveleri artık yetişmiştir. Olgunlaştıktan sonra renkleri yeşilden sarı ve turuncu karışımına dönüşür. Meyveler işçiler tarafından özenle ve dallara zarar vermeden hasat edilir. Hasattan sonra meyveler birkaç gün daha olgunlaşırlar. Dış kabuk uzun bıçaklar yardımıyla ve hassas bir kesme hareketiyle, dikkatlice çekirdeklere değmeden açılır. Bu işlem senede iki defa tekrarlanır.
" } ] }