{ "title": "Kakao Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kakao.gen.tr/images/kakao-nasıl-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 06:44:18", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Kakao nasıl yapılır, Çikolata ve tatlıların ham maddesi olarak kullanılan çikolata adını aldığı, çikolata ağacından üretilmektedir. Kahve çekirdeği ya da badem taneleri şeklinde olup, işlenmesi ile öğütülerek un gibi toz haline getirilir ve çikolata bu şekilde yapılmaktadır. Kakao ağacı, iki çenekliler ailesinden olup, çiçekleri ve yaprakları hiçbir mevsim ayırt etmeksizin sürekli canlı şekilde kalır ve ağacın üzerinden eksik olmazlar. Ağacın boyu 7-10 metre arasında olup, yaprakları geniş, büyük, koyu yeşil cilalı ve alt tarafları ise kırmızı renktedirler.

Kakao ağacının, meyveleri ağacın dallarından ve gövde kısmından, üzüm salkımları gibi sarkmaktadır. Meyveler, küçük salatalık gibi olur ve ilk zamanlarda yeşil olan meyveler, daha sonra olgunlaşma döneminde ise kırmızımsı sarıya yakın bir renk almaktadır. Kakao ağacının meyveleri, kalın dallarına ve ağacın gövdesine ince ve kısa bir sap ile bağlıdır. Meyveye bakıldığında ise 15-20 milimetre kalınlığında olan, deriye benzer kalın ve sert kabuğu olup; yumuşak, pembe 40-60 arasında, dört ya da beş sıra halinde, açık mor ve beyaz renkte küçük taneleri bulunmaktadır. Badem şekline benzeyen işte bu taneler, kakao adını verdiğimiz çikolata ve tatlıların ham maddesini oluşturmaktadır. Birçok alanda kullanılan kakao, çoğu çeşit tatlılar, şekerler ve ilaçların içinde kullanılan kakao yağı olarak kullanılmaktadır.

Kakao ağacı üretildiği yerlere bakıldığında ise tropikal ve sıcak iklimlerde yetişen ağaç, en çok Amerika'nın sıcak yerlerinde, ayrıca Afrika'da da Nijerya, Gana; Güney Amerika'da yine Ekvator, Brezilya, Venezuela ve Meksika'da yetişmektedir. Kakao ağacı ekildikten sonra, fidanlıklarda yetişmeye başlar. Ekildikten beş yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır. Daha önceki zamanlarda Meksika ve Orta Amerika'da yaşayan yerliler, kakao ağacının meyvelerini değerli oldukları için para yerine geçmektedir. Kakao yetiştirmek hem çok uğraştırıcı ve masraflı hem de bir o kadar da gelir getiren tarımsal bir iştir. Yetiştikleri bölgede başlıca gelir kaynağı oluşturmaktadır.

Kakao yapımının aşamalarına bakıldığında ise kakao ağacının meyvelerinin içinden çıkarılan taneler, çoğu işlemden sonra toz haline getirilir ve kakao yapılır. Kakao yapımının ilk işlemi ise meyvenin içinden çıkarılan taneler, ekşimesi için özel bir fırında belli bir süre bekletilir. Ekşitme işleminin amacı, tanelerin kabuklarından daha kolay çıkarmak için yapılır. Daha sonra kabuklarından ayıklanan taneler, su dolu büyük kazanlara boşaltılır ve yıkanma işlemi başlar. İyice temizlenene kadar yıkama işlemi devam eder. Yıkama işlemi bittikten sonra, kurutulmak üzere, güneşe serilmektedir. Genellikle kurutulduktan sonra, bu şekilde çuvallara doldurulur ve işlenmek üzere diğer ülkelerde bulunan fabrikalara gönderilmektedir. Eğer, toz haline getirilip kakao yapılacaksa, kuruma işlemi yapıldıktan sonra yine özel fırınlarda kavrulma işlemine geçilmektedir. Kavrulduktan sonra, en içteki kabuğundan da kurtulan kakao tanelerinin en içleri kalmaktadır. Daha sonra bu taneler, kızdırılmış yuvarlak tekerleklerde öğütülme işlemine geçmektedir. Öğütülürken yüksek ısının etkisi ile erimeye başlayan kakao taneleri, geniş büyük kaplara doldurulur ve yağı çıkartılır. Yağı çıkarıldıktan sonra, katılaşan kakao, tekrar öğütülür ve un haline getirilir ve bu şekilde kakao oluşur.

Kakao tozu, büyük paketlerin yanı sıra, küçük paketlerin içinde de satılmaktadır. Kakaoyu içebilmek için ise kakaodan bir çay bardağına bir kaşık kakao konur ve isteğe göre bir ya da iki kaşık şeker katılır kaynar su dökülür ve içilir. Yine isteğe göre de süt ile de yapılıp, içilebilir. Bunun yanından bilindiği üzere tatlılarda ve çikolatalarda kullanılan kakao, bazı ilaçlarda da kullanılmaktadır.
" } ] }