{ "title": "Kakaolu Browni", "image": "https://www.kakao.gen.tr/images/Kakaolu-Browni-57.JPG", "date": "19.01.2024 13:40:31", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kakaolu Browni, browni içerisindeki kakao ve çikolata tadının baskın olarak hissedildiği bir çeşit ıslak kek türüdür. Browni ilk olarak Amerika'da yapılmaya başlanmıştır. İlerleyen zamanda tarifler ülkemize ulaşmıştır. Son yıllarda hemen her evin mutfağında rastlamak mümkündür. Browni aslında bilinen ıslak kek türüne çok benzer. O nedenle hanımlar yapımında çok fazla zorlanmaz. Hazırlaması oldukça kolaydır ve pratiktir. Browni istenilen malzemelerle hazırlanabilir. Kakao ve çikolatanın yanı sıra içerisine ceviz ve fındık ilave edilerek de yapılabilir. Ayrıca içerisine kuru meyveler de eklenerek değişik tatlar yakalanabilir. Baskın kakao ve çikolata tadı sayesinde özellikle çocukların severek tükettiği bir tatlıdır. Yemekten sonra, arkadaş toplantılarında, misafirlere çayın ya da kahvenin yanında aperitif olarak kolaylıkla sunulabilir.

Kakaolu Browni İçin Gerekli Malzemeleri

Kek hamuru için
Çikolatalı sos için
Üzeri için
Kakaolu Browni Nasıl Yapılır?

Kakaolu browni tarifi için öncelikli olarak kek hamuru hazırlanmalıdır. Browni yapımında kullanılacak olan yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Aksi takdirde buzdolabından kullanılan yumurtalar kek hamurunun kabarmasını engelleyecektir. Kek hamurunda konulacak malzemelerin sırası da oldukça önemlidir. O nedenle önce yumurtalar konulacak ve ardından sıvı malzemelere geçilecektir. Kek hamuru için derin bir kâse tercih edilir. Yumurtalar şeker ile şeker eriyene kadar mikser yardımıyla iyice çırpılır. Daha sonra sıvı yağ ilave edilir. Sıvı yağ çırpıldıktan sonra içerisine süt ilave edilir. Kek yapımının en önemli püf noktası tüm malzemelerin iyice çırpılmasıdır. Daha sonra kabın içerisine vanilya, kabartma tozu, un ve kakao ilave edilir. Tüm malzemeler yaklaşık olarak 3-4 dakika kadar mikser ile çırpıldıktan sonra damla çikolatalar da ilave edilir ve kaşık yardımıyla karıştırılır.

Kakaolu browni yapımında kullanılacak borcamın her tarafı sıvı yağ ile yağlanır ve kek hamuru borcama boşaltılır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirilir. Browninin eşit ve güzel pişmesi için fırının en orta katında pişirilmesi önerilir. Kek hamurunun sönmemesi için fırının kapağı ilk 10-15 dakika kesinlikle açılmamalıdır. Daha sonra belirli aralıklarla kek hamuru bir kürdan ya da bir bıçak yardımıyla kontrol edilerek pişip pişmediği kontrol edilmelidir. Hamura batırılan kürdan temiz çıktığında kekin içerisi pişmiş demektir.

Kakaolu browni fırında pişerken çikolatalı sos hazırlığı yapılır. Bunun için küçük bir tencereye süt, nişasta, toz şeker ve kakao ilave edilerek tencere ocağa alınır. Sosun dibinin tutmaması için tel çırpıcı ile iyice karıştırılmalıdır. Ocağın üstüne alınan tencere çırpma teli yardımıyla sürekli karıştırarak pişirilir. Sos kıvama geldiğinde üzeri göz göz olacaktır. Bu aşamada sos ocaktan alınır. Sosun daha parlak olması için içerisine tereyağı ve bal eklenir. Sos iyice karıştırılarak bir kenara alınır. Fırından çıkarılan kakaolu browni istenilen şekillerde kesilir. Browni sıcaklığını korurken üzerine çikolata sos dökülür. Sosun eşit miktarda kekin her yerine dökülmesine özen gösterilmelidir. Aksi takdirde bazı yerler ıslak kalırken bazı yerler kupkuru olacaktır. Bu da browninin istenilen lezzette olmasını engelleyecektir. Kekin sosu çekmesi için bir müddet oda sıcaklığında bekletilir. Daha sonra üzerine dövülmüş ceviz serpilir. Servis tabağına alınan kakaolu browni sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.

" } ] }