{ "title": "Kakaolu Şekerpare", "image": "https://www.kakao.gen.tr/images/Kakaolu-Sekerpare-28.jpg", "date": "19.01.2024 07:36:32", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Kakaolu şekerpare geleneksel Türk tatlısı lezzetiyle egzotik bir tadı harmanlamak isteyenler için ideal bir seçenektir. Osmanlı mutfağından miras kalan bir tatlıdır. Şerbetli tatlılar kategorisinde yer alır. Şerbet kakaolu şekerpare için değişmeyen tek özellik olduğundan bazı yörelerde adı şerbetli kurabiye olarak geçer. Kalorisi ve şekeri yüksek olduğu için tek seferde en fazla 3 tane servis edilmesi önerilir. Kaymak, Maraş dondurması ve fındık-fıstık kırıntıları eşliğinde servis edilebilir. Evde kakaolu şekerpare hazırlamak için gerekli malzemeler ve tarif şu şekildedir:

Kakaolu şekerpare malzemeler
Kakaolu Şekerpare Nasıl Yapılır?

Derin bir kaba margarin alınır. Üzerine toz şeker ve yumurta sarıları eklenir. Limon iyice yıkandıktan sonra kabuğu ince bir şekilde rendelenir. İyice karıştırılır. Un eklenir. Üzerine kabartma tozu ve vanilya paketleri boşaltılır. Kakaonun hepsi boşaltılır. İyice karıştırılır. Üzerine 1 bardak süt ve 2 yemek kaşığı yoğurt eklenerek kıvam elde edilene kadar karıştırılır. Hamurdan bir avuç içini dolduracak kadar büyüklükte parçalar koparılır. Avuç içinde yuvarlanarak biraz bastırılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Tepsi içine isteğe göre yağlı kâğıt da serebilirsiniz. Diğer parçalar için de aynı işlem yapılır. Kakaolu şekerpare hamurlarının birbirine değmemesi; piştikten ve şerbetten sonra biraz kabaracağı için aralarında en az 2 cm boşluk olmasına dikkat edilmelidir. Kakaolu şekerpare hamurlarının ortalarına bütün fındık ucu yukarı bakacak şekilde yarıya kadar batırılır. (Fındıkların kavrulmuş olması tercih edilir.) Tatlı tepsisi daha önceden ısıtılmış 190 derece fırına sürülür. Şerbet için su ve şeker kaynama noktasına kadar ısıtılır. Baklava tatlısına göre daha az kıvamlı bir şerbet ılık hale gelinceye kadar bekletilir. Fırında ortalama 30 dakika pişen kakaolu şekerpare çıkarılır ve sıcak halde ılık şerbete batırılır. Bir tur kaşıkla çevrilip çıkarılır ve başka bir tepsiye dizilir. En sonunda kalan şerbet tatlıların üzerine dökülür ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabına konulur ve soğuk olarak servis edilir. İsteğe göre üzerine fındık veya fıstık kırıntıları serpilir ve kaymak ve dondurma konulur.
" } ] }