Kakao

Kakao

Kakaonun ismi“antil“yerlilerinden gelir. Vatanı tropik Amerika ve Batı Afrika'dır. Bazı bilginlere göre Meksika, bir kısmına göre de Orta Amerika ya da Antiller. Çiçeklerin yaşlı dal ve gövdelerden çıkmasına kavliflor denir. Kakao, theobroma bitki türünün kurutulmuş tohumlarıdır. Kahve gibi içmek için kullanılır 10-15 m.
Boyunda bir ağaçtır. Çiçek ve meyveler ana gövde üzerindedir. Bitkinin ancak 5-6 yaşından sonra meyvesinden faydalanılır. Meyvelerinde çok tohum bulunur. Beyaz ya da açık mor renkteki, badem şeklindeki tohumları kakao tanelerini oluşturur.

Meyvelerin içerisinden çıkarılan kakao tohumları ya hemen ya da bir süre fermantasyona bırakıldıktan sonra kurutulur. Fermantasyon sonucu kakaodaki acı lezzet kaybolur, aromatik bir koku meydana gelir. 50 meyveden yaklaşık 1 kg, tohum elde edilir. Taneler kavrulur, kızılımsı kahverengi tonda un haline getirilerek yağı çıkarılır. Yağı çıktıktan sonra katılaşan kakao, tekrar öğütülerek ince toz haline getirilir. Bu toz, kakao tozudur.

Tohumları çikolata yapımında kullanılır ve 4-10 m. Boyunda bir ağaçtır, dalları sarmaşık yapıda basit yapraklarla örtülüdür. Oldukça küçük çiçekleri olan kakao ağacı her mevsimde çiçek açar, meyvesi salatalık şeklindedir. Kısmen kırmızılı sarı renktedir ve etlidir. Her bir meyvesinde 25-40 tane tohum bulunur. Kakaonun niteliklerini ilk öğrenenler İspanyollar ve Portekizliler'dir. Fakat bunu sır olarak uzun süre başkalarından saklamışlardır.
Kakao çok sıcak, gölgeli, nemli özellikle derin, hafif ve verimli toprak isteyen nazik yapılı bir ağaçtır. Kakao daha çok bir dere kenarına ekilmelidir. Ekilecek yer seçildikten sonra güneşin kızgınlığına karşı limon ve muz ağaçları gibi ağaçların gölgesiyle, bir çitle korunmalıdır. Doğrudan doğruya yerine ekilen ya da fidanlıkta biraz büyüdükten sonra yerine taşınan kakaolar beşli olarak, yani dördü bir dörtgenin köşelerine, biri de ortaya gelecek biçimde dikilir. Ağaçlar 2, 3 yıl sonra çiçek açar ve dört veya beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Bakımı iyi olan yetişkin bir ağaç yılda yirmi ile altmış kadar meyve verir. Kakao ağacından sürekli ürün alınır yabani kakaonun meyvesi olgunlaştığında, yani Aralık ayında toplanır.

Piyasada bulunan kakaonun birçok türü vardır. Bunlar çıktığı ülkeye göre değişik isimler alırlar. Carcas Kakaosu, Küba, Guyana, Meksika ve Antiller Kakaosu. Yıllık üretim bütün dünyada 1,2-1,6 milyon ton arasındadır. Kakao üreten başlıca ülkeler şunlardır: Gana (Dünya üretiminin üçte birini yapar), Nijerya (%15-20), Brezilya (%12), Fildişi Sahili (%10) ve Kamerun'dur.

Bunların yanı sıra Ekvador, Dominik, İspanyol Ginesi ve Kosta Rika'da da bir miktar kakao üretilir. Kakao taneleri Avrupa limanlarına kabuklu bir şekilde gelir. Kakao taneleri boy boy ayrıldıktan sonra, kokusunun daha iyi çıkması amacı ile kavrulur. Daha sonra kabuğu çıkarılır ve öğütülerek toz haline getirilir. Kakao tanelerinde %50-60 kadar yağlı madde bulunur. Toz kakao, yağı alınan tanelerden yapılır. Ticari değeri olan yağ, bu yağ çıkarma işlemiyle elde edilir. Normal sıcaklıkta katı olan kakao yağı 32°-35°C'de erir ve bu özelliğinden dolayı kozmetik sanayinde ve ilaç yapımında kullanılır. Bunun yanında, çikolata yapımında ise iyi şekillenmesi amacı ile yağı alınmamış kakao tozu kullanılır. Kakaonun etkin maddesi, iyi ve etkili bir sidik söktürücü olan Teobromin'dir. Bu etkin madde çok küçük çocuklar üstünde uyarıcı bir etki yapar, bazen alerjik rahatsızlıklara da sebep olabilir.

Kakaonun bileşiminde teobromin, kakao sabit yağı, kafein vardır. Kakao bol kalorili bir besindir. Ayrıca %40 karbonhidrat ve %18 protein içerir. İçerdiği kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcı etkiye sahiptir. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir ve sindirimi kolaylaştırır ayrıca idrar söktürür. Fazla miktarda tüketilmesi zararlıdır. Kakao kahvede olduğu gibi ayrıca süt ilavesi yapılarak da içilebilir. Kakao yağı çıkarılmadan, çikolata yapımında da kullanılır. Kakao yağı şeker yapımında kullanıldığı gibi, pomatlarda da kullanılır.
19.01.2024 21:21:07
Kakao ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kakao Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kakao"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yoğurtlu Kakaolu Kek

Yoğurtlu kakolu kekYoğurtlu kakolu kek çok kolay ve pratik bir kektir. Vitamini çoktur. Evde kolaylıkla yapabilirsiniz. İçin...
Devamını Oku

Oktay Usta Kakaolu Kek

Oktay usta kakaolu kek, Samanyolu televizyon kanalında yemek programı yapan Oktay Aymelek'in en ünlü tariflerinden birisidir. Aslen Bolu Mengen'li olan Oktay...
Devamını Oku

Hindistan Cevizli Kakaolu Islak Kurabiye

Hindistan Cevizli Kakaolu Islak Kurabiye, Kurabiyeler mutfaklarımızdan eksik olmayan tatlardandır. Yapılması çok kolay yemesi ise çok zevkli olan bir besindi...
Devamını Oku

Kakaolu Krem Şantili Pasta

Kakaolu krem şantili pasta, Kakao çok faydalıdır. İnsana enerji verir. Mineral bakımından oldukça zengindir. Kolesterol içermez. Stresi azaltır, hazımsızlığı...
Devamını Oku

Eti Kakaolu Bisküvi

Eti kakaolu bisküvi, etinin gelenekselleşmiş eşsiz lezzetlerinden biri olan eti kakaolu bisküvi muhteşem bir tadı var, denedim denemenizi tavsiye ederim...
Devamını Oku

Kakao Yağı

Kakao yağı, kakao yağı raf ömrü uzun olan ve antioksidan bakımından zengin bir bitkisel yağdır. Antioksidan özelliği ile özellikle ciltte meydana gelen ...
Devamını Oku

Kakao Çekirdeği

Kakao ÇekirdeğiKakao çekirdekleri, Theobroma cacao ağaçlarının tohumlarıdır. Sıcak ve rutubetli Ekvator kuşağında yetişir. En ...
Devamını Oku

Kakaolu Sade Kek

Çikolatalı Sade Kek, gayet pratik, çikolata sevenler için harika bir tat olmakla beraber yapım kolaylığıyla da ev hanımları için vazgeçilmez tercihlerden bir...
Devamını Oku

Kakaolu Şerbetli Tatlı

Kakaolu şerbetli tatlı, damaklara hitap ederek muhteşem bir lezzet sunan, yumuşak kıvamı ile ağızlar da dağılan bir tatlı tarifidir. Diğer tatlıların ya...
Devamını Oku

Kakaolu Top Kurabiye

Kakaolu Top Kurabiye, kolay, pratik hem de lezzetli bir kurabiyedir. Az malzeme ile enfes bir kurabiye tarifi arayıp da bulamayanlar için, işte size kakaolu ...
Devamını Oku

Kakaolu Bonibonlu Kurabiye

Kakaolu bonibonlukurabiye, bilhassa çocukların ilk gördüklerinde akıllarından hiç çıkmayacak özellikte olan bu tarifi onlara güzel bir sürpriz yapmak is...
Devamını Oku

Yumuşak Kakaolu Kek

Yumuşak Kakaolu Kek, bu kek hem tadıyla hem yumuşacık olmasıyla sık, sık yapacağınız ve yerken kesinlikle zevk alacağınız bir kek. Yumuşak kakaolu keki, emin...
Devamını Oku

Gebelikte Kakao Yağı

Gebelikte Kakao Yağı: Kakao ağacının yemişlerinden elde edilen ve uzun raf ömrü ile dayanıklı bir yapıdadır. Çikolata başta olmak üzere gıda sektöründe çoğu ...
Devamını Oku

Kakao Tozu

Kakao tozuKakao tozu, çikolata yapımının ham maddesidir. Orta ve kuzey Amerika'da yetişen kakao ağacının meyvesinden yetişir v...
Devamını Oku

Haşhaşlı Kakaolu Kurabiye

Haşhaşlı kakaolu kurabiye, bu kurabiyede haşhaş olduğundan çok faydalıdır. Ağrıyı keser, solunumda faydalıdır. Meshane iltihabına, raşitizme, bazı hastalıkla...
Devamını Oku

Hindistan Cevizli Kakaolu Kek

Hindistan cevizli kakaolu kek, pek çok kişinin damak zevkine hitap edebilecek lezzetli bir kektir. Kek ve tatlılarda kendine has lezzetiyle Hindistan cevizin...
Devamını Oku

Kakaolu Sos

Kakaolu Sos, kakao sevenler için özellikle, kek, kurabiye, yaş pasta yapımında üzerini süslemek için yapılabilecek basit tarifler ile pastaları süsleyecek le...
Devamını Oku

Kakaolu Damla Çikolatalı Kurabiye

Kakaolu damla çikolatalı kurabiye, özellikle çocukların ve çay saatlerinin vazgeçilmez en güzel lezzetlerinden birisi de kurabiyedir. Çoğunlukla kurabiye sad...
Devamını Oku

Kakaolu Top

Kakaolu top, mini mini toplar şeklinde kakao ile yapılan oldukça lezzetli bir tatlı çeşididir. Kolaylıkla yapılması ile bilinen ve herkes tarafından old...
Devamını Oku

Sütsüz Kakaolu Kek

Sütsüz kakaolu kek, genellikle laktoz alerjisi olanların tercih ettiği bir tatlıdır. Süt bazı kek seven insanlarda hazmı zorlaştırdığı için tercih edilmez. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yoğurtlu Kakaolu Kek
Oktay Usta Kakaolu Kek
Hindistan Cevizli Kakaolu Islak Kurabiye
Kakaolu Krem Şantili Pasta
Eti Kakaolu Bisküvi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024