Kakao Ağacı

Kakao Ağacı

Kakao ağacı sadece Ekvator ormanlarının sıcaklığında yetişir. Theobroma Cacao adlı kakao ağacı, Ekvatorun 10 derece kuzeyi ve 10 derece güneyi arasındaki sıcak ve nemli Ekvator kuşağında yetişir. Ağacın kaynağı konusunda farklı görüşler vardır. Fakat izi Honduras, Venezuela ve Meksika'nın tropik bölgelerine sürülebilir.
Kimilerine göre Amazon yağmur ormanlarında, kimilerine göre ise Meksika'da yetişmiştir. Her geçen gün daha güçlenen kanıtlara göre kakao ve çikolatanın gerçek yurdu Honduras'daki Ulua vadisidir. Bugün ise kakao, Ekvator etrafındaki dar bir alan içinde olmakla birlikte küresel olarak ekilmektedir. Bunlar Asya, Afrika ve Latin Amerika'da bulunan yağmur ormanlarında ekimi yapılan alanlardır.

Kakao üretiminde ilk sırada olan ülkeler Gana, Fildişi Sahili ve Endonezya'dır. Afrika önde gelen kakao tedarikçisidir. Dünyadaki kakao üretiminin %75'ini sağlar. Theobroma Cacao adı verilen kakao ağacı için en iyi yetiştirme şartları Ekvator ormanlarının tropik sıcaklığında bulunur. Kakao ağaçları sadece tropik ısıda, muz ve palmiye ağaçları gibi yüksek bitkiler tarafından sağlanan gölgelerin korumasıyla yeşerirler. Kızgın güneş ve sert rüzgârlar bu ağaçların düşmanlarıdır. Hayatlarının 5 ya da 6. Yıllarından itibaren ağaçlar meyve vermeye başlar. Çiftliklerdeki ekonomik rollerini oynamaya başlarlar. Yaşam süreleri 25 yıldır. Daha sonra yerlerine yeni ağaçlar dikmenin zamanı gelmiş demektir. Kakao ağacının üç değişik türü bulunmaktadır.
Günümüzdeki ekim alanlarında görülen ağaçlar bu üç türün bilerek veya tesadüfen türetilmiş melezleri olup her birinin kendine has özellikleri bulunur. Criollo adı verilen tür, kakao ağaçlarının prensi olarak bilinir. Çok ince kabuklu meyveler verir. Kakaosu solgun renktedir ve kendine has bir aroması vardır. Az mahsul verir, aynı zamanda çok narindir. Forastero ise daha dayanıklı, ekimi daha kolay ve daha fazla ürün veren bir kakao ağacı türüdür. Meyveleri daha kalın ve kaba kabukludur. Keskin bir aromaya sahiptir. Forastero ağacından elde edilen kakaoya genelde yığma kakao adı verilir. Çünkü çikolataya tipik, tanınan temel kokusunu verir. Bu kakao çikolataların çoğunluğundaki ana maddedir, çoğu zaman kakao karışımının %80'ini oluşturur. Trinitario, iki ağacın karışımıdır, her ikisinin de özelliklerini taşır. Keskin ama rafine bir aroması vardır. Ayrıca ekimi çok kolaydır.

Kakao ağacı yıl boyunca altı aylık iki aşamada çiçek verir. Beş yapraklı ve binlerce beyaz dişi ve pembe erkek çiçek ağacın kök ve dallarını bürür. Bunlardan sadece birkaçı, doğal veya elle olmak üzere, döllenir ve en fazla kırk tanesi kakao meyvesi olarak büyür. Bu meyveler yeşil renkli kavunlara benzerler. 6 ay sonunda kakaonun meyveleri artık yetişmiştir. Olgunlaştıktan sonra renkleri yeşilden sarı ve turuncu karışımına dönüşür. Meyveler işçiler tarafından özenle ve dallara zarar vermeden hasat edilir. Hasattan sonra meyveler birkaç gün daha olgunlaşırlar. Dış kabuk uzun bıçaklar yardımıyla ve hassas bir kesme hareketiyle, dikkatlice çekirdeklere değmeden açılır. Bu işlem senede iki defa tekrarlanır.
19.01.2024 21:18:05
Kakao Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kakao Ağacı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kakao Ağacı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yoğurtlu Kakaolu Kek

Yoğurtlu kakolu kekYoğurtlu kakolu kek çok kolay ve pratik bir kektir. Vitamini çoktur. Evde kolaylıkla yapabilirsiniz. İçin...
Devamını Oku

Oktay Usta Kakaolu Kek

Oktay usta kakaolu kek, Samanyolu televizyon kanalında yemek programı yapan Oktay Aymelek'in en ünlü tariflerinden birisidir. Aslen Bolu Mengen'li olan Oktay...
Devamını Oku

Hindistan Cevizli Kakaolu Islak Kurabiye

Hindistan Cevizli Kakaolu Islak Kurabiye, Kurabiyeler mutfaklarımızdan eksik olmayan tatlardandır. Yapılması çok kolay yemesi ise çok zevkli olan bir besindi...
Devamını Oku

Kakaolu Krem Şantili Pasta

Kakaolu krem şantili pasta, Kakao çok faydalıdır. İnsana enerji verir. Mineral bakımından oldukça zengindir. Kolesterol içermez. Stresi azaltır, hazımsızlığı...
Devamını Oku

Eti Kakaolu Bisküvi

Eti kakaolu bisküvi, etinin gelenekselleşmiş eşsiz lezzetlerinden biri olan eti kakaolu bisküvi muhteşem bir tadı var, denedim denemenizi tavsiye ederim...
Devamını Oku

Kakao Yağı

Kakao yağı, kakao yağı raf ömrü uzun olan ve antioksidan bakımından zengin bir bitkisel yağdır. Antioksidan özelliği ile özellikle ciltte meydana gelen ...
Devamını Oku

Kakao Çekirdeği

Kakao ÇekirdeğiKakao çekirdekleri, Theobroma cacao ağaçlarının tohumlarıdır. Sıcak ve rutubetli Ekvator kuşağında yetişir. En ...
Devamını Oku

Kakaolu Sade Kek

Çikolatalı Sade Kek, gayet pratik, çikolata sevenler için harika bir tat olmakla beraber yapım kolaylığıyla da ev hanımları için vazgeçilmez tercihlerden bir...
Devamını Oku

Kakaolu Şerbetli Tatlı

Kakaolu şerbetli tatlı, damaklara hitap ederek muhteşem bir lezzet sunan, yumuşak kıvamı ile ağızlar da dağılan bir tatlı tarifidir. Diğer tatlıların ya...
Devamını Oku

Kakaolu Top Kurabiye

Kakaolu Top Kurabiye, kolay, pratik hem de lezzetli bir kurabiyedir. Az malzeme ile enfes bir kurabiye tarifi arayıp da bulamayanlar için, işte size kakaolu ...
Devamını Oku

Kakaolu Bonibonlu Kurabiye

Kakaolu bonibonlukurabiye, bilhassa çocukların ilk gördüklerinde akıllarından hiç çıkmayacak özellikte olan bu tarifi onlara güzel bir sürpriz yapmak is...
Devamını Oku

Yumuşak Kakaolu Kek

Yumuşak Kakaolu Kek, bu kek hem tadıyla hem yumuşacık olmasıyla sık, sık yapacağınız ve yerken kesinlikle zevk alacağınız bir kek. Yumuşak kakaolu keki, emin...
Devamını Oku

Gebelikte Kakao Yağı

Gebelikte Kakao Yağı: Kakao ağacının yemişlerinden elde edilen ve uzun raf ömrü ile dayanıklı bir yapıdadır. Çikolata başta olmak üzere gıda sektöründe çoğu ...
Devamını Oku

Kakao Tozu

Kakao tozuKakao tozu, çikolata yapımının ham maddesidir. Orta ve kuzey Amerika'da yetişen kakao ağacının meyvesinden yetişir v...
Devamını Oku

Haşhaşlı Kakaolu Kurabiye

Haşhaşlı kakaolu kurabiye, bu kurabiyede haşhaş olduğundan çok faydalıdır. Ağrıyı keser, solunumda faydalıdır. Meshane iltihabına, raşitizme, bazı hastalıkla...
Devamını Oku

Hindistan Cevizli Kakaolu Kek

Hindistan cevizli kakaolu kek, pek çok kişinin damak zevkine hitap edebilecek lezzetli bir kektir. Kek ve tatlılarda kendine has lezzetiyle Hindistan cevizin...
Devamını Oku

Kakaolu Sos

Kakaolu Sos, kakao sevenler için özellikle, kek, kurabiye, yaş pasta yapımında üzerini süslemek için yapılabilecek basit tarifler ile pastaları süsleyecek le...
Devamını Oku

Kakao

KakaoKakaonun ismi“antil“yerlilerinden gelir. Vatanı tropik Amerika ve Batı Afrika'dır. Bazı bilginlere göre Meksika, bir kısm...
Devamını Oku

Kakaolu Damla Çikolatalı Kurabiye

Kakaolu damla çikolatalı kurabiye, özellikle çocukların ve çay saatlerinin vazgeçilmez en güzel lezzetlerinden birisi de kurabiyedir. Çoğunlukla kurabiye sad...
Devamını Oku

Kakaolu Top

Kakaolu top, mini mini toplar şeklinde kakao ile yapılan oldukça lezzetli bir tatlı çeşididir. Kolaylıkla yapılması ile bilinen ve herkes tarafından old...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yoğurtlu Kakaolu Kek
Oktay Usta Kakaolu Kek
Hindistan Cevizli Kakaolu Islak Kurabiye
Kakaolu Krem Şantili Pasta
Eti Kakaolu Bisküvi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024