Sütsüz kakaolu kek, genellikle laktoz alerjisi olanların tercih ettiği bir tatlıdır. Süt bazı kek seven insanlarda hazmı zorlaştırdığı için tercih edilmez. Sütsüz kakaolu keki tercih eden bir diğer grup da veganlardır. Hayvansal ürünleri tamamen hayatından çıkaran veganlar kek için sütsüz olanı veya soya sütlü olanı tercih ederler. Buna rağmen aşağıda paylaşılan sütsüz kakaolu kek veganlar için uygun değildir.
Çünkü içinde yumurta ve yoğurt olacaktır. Sütsüz kakaolu kek misafirler için hazırlanabilecek çabuk ve kolay bir seçenektir. İçeriğindeki malzemeler hemen her evde bulunduğu için istenilen her an hazırlanır ve çayın yanında iyi gider. Sütsüz kakaolu kek için malzemeler ve tarif şu şekildedir:
Sütsüz Kakaolu Kek Malzemeleri
- 4 adet yumurta
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 100 gram toz kakao
- 3 su bardağı un
- 50 gram fındık kırıntıları
- Yarım su bardağı ılık su
Sütsüz Kakaolu Kek Nasıl Yapılır?
Derin bir kaba yumurtalar kırılır. Üzerine ilk olarak şeker katılarak mikser yardımıyla çırpılır. Yeterince çırpıldıktan sonra üzerine sıvı yağ eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Karışımın içine un dökülür ve karışıma devam edilir. 4 yemek kaşığı yoğurtta eklenerek karışım kıvam alana kadar yoğunlaşır. Son olarak kabartma tozu, vanilya, fındık kırıntıları ve toz kakao eklenir ve karışım tamamlanmış olur.
İyice karıştırılarak kakaonun her tarafa eşit renk vermesi sağlanır. Kıvamın durumuna göre yarım su bardağı ılık su göz kararı dökülür. Gerek duymadığınız durumda bu adımı pas geçebilirsiniz. Vaktiniz varsa 1 saat hamuru dinlendirin. Böylece hamur daha çok kabarır. Karışım margarin yardımıyla yağlanmış kek kalıbına dökülür ve daha önceden ısıtılmış 180 derece fırına sürülür. Ortalama 35 dakika sonra kekinizi kalıptan çıkardığınız
sütsüz kakaolu keki dilimleyip sıcak bir şekilde, aynı şekilde sıcak çay veya kahve yanında servis edebilirsiniz.